Dbamy o własne zdrowie

przez | 18 czerwca 2024

9-10 maja 2024 r.

W dniach 9-10 maja 2024 r. braliśmy udział w projekcie unijnym pn.: „Rozwój obszarów górskich i podgórskich”. Celem projektu było zwiększenie bazy wiedzy i innowacyjności na obszarach wiejskich a także promowanie uczenia się przez całe życie. W ramach projekt uczestniczyliśmy w warsztatach edukacyjnych oraz praktycznych. W ramach działań praktycznych odwiedziliśmy Inkubator Przetwórstwa Lokalnego w Błażowej. Inkubator to zakład produkcyjny/przetwórczy, a także zakład, który pełni funkcję turystyczno-edukacyjną. Edukuje w zakresie zdrowej, ekologicznej żywności, produkcji owoców i warzyw a także przedsiębiorczości. Turyści mogą wziąć udział w procesie tworzenia soków, wytłoczyć własny, na bazie własnej receptury sok, zakupić produkty od lokalnych producentów. My uczestniczyliśmy w procesie tłoczenia soków, a zwieńczeniem naszych warsztatów była degustacja wyprodukowanego przez nas soku. Oczywiście zaopatrzyliśmy się w przepyszne soki i bezpiecznie wróciliśmy do domów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *